شیائومی در چند کشور از جمله ایالات متحده به صورت رسمی حضور ندارد. اما این شرکت منعی برای استفاده از دستگاههای خود در این کشور اعلام نکرده است و این یعنی اگر اپراتورهای آمریکایی و باندهای مخابراتی این کشور از گوشیهای شیائومی پشتیبانی کنند، مانعی برای استفاده از محصولات این برند در آن نقطه از جهان وجود ندارد. با این حال، به نظر میرسد که وضعیت برای کشورهای تحریم شده توسط آمریکا مانند ایران، کوبا، سوریه، کره شمالی، سودان و جمهوری خود مختار کریمه کمی متفاوت است و این به احتمال از کار افتادن گوشی های شیائومی در ایران قوت بخشیده است.
سیاستهای شیائومی مانع از فروش محصولات این شرکت در کشورهای مذکور شده است. با این حال، حداقل تا امروز شاهد این نبودیم که دستگاههایی از شیائومی که به ایران وارد شدهاند، از کار بیفتند و یا این شرکت آنها را مسدود کند. اما به نظر میرسد که شیائومی به تازگی با تغییر رویه دست به چنین حرکتی زده باشد.
دلیل از کار افتادن گوشی های شیائومی در ایران
وبسایت xda-developers به تازگی گزارشی منتشر کرده است که نشان میدهد شیائومی سیاست خود در قبال کشورهای تحریم شده مذکور را تغییر داده است. حتی بررسیها در فیسبوک و ردیت نشان میدهد که شروع این ماجرا به چندین ماه قبل باز میگردد. اما در هفتههای اخیر تعداد کاربران درگیر بیشتر شده است.
گزارشات حاکی از آنست که چند روز پس از استفاده از گوشیهای شیائومی، کاربران این مناطق با گوشی لاک شده، پیغام زیر را بر روی صفحه نمایش گوشی خود مشاهده کردهاند:
“سیاست شیائومی در این منطقه اجازه فروش یا ارائه محصولی که شما اقدام به فعالسازی آن کردهاید را نمیدهد. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر مستقیما با فروشنده تماس بگیرید.”
برخی از کاربران در انجمنها اعلام کردهاند که این مشکل فقط مختص به دستگاههایی است که در مناطق ذکر شده، یعنی ایران، کوبا، سوریه، کره شمالی، سودان و جمهوری خود مختار کریمه فعال شدهاند. با این حال، گزارش تأیید شدهای مبنی بر این موضوع منتشر نشده است. نکته جالب دیگر اینست که به نظر نمیرسد کاربرانی که رامهای سفارشی بر روی گوشیهای شیائومی خود نصب کردهاند، تحت تأثیر این موضوع قرار گرفته باشند.
شیائومی در سیاست فروش محصولات خود به وضوح اعلام کرده است که تابع قوانین کنترل صادرات ایالات متحده است و در کشورهایی که در لیست تحریم قرار گرفتهاند، محصولات خود را به فروش نخواهد رساند و اگر خریداران قصد دارند محصولات خود را از کشور به کشورهای تحریمی صادر کنند باید قبل از انجام این کار مجوز صادرات مورد نیاز یا سایر تأییدیههای دولتی را دریافت کنند.
پیش از آنکه سازمان تنظیم مقررات حکمی بر ممنوعیت وارادات مدلهای پرفروش شیائومی صادر کند، این شرکت چیزی در حدود ۳۰ درصد از بازار گوشی ایران را در اختیار داشت. اما حالا به نظر میرسد که بازار ایران آنگونه که باید جذابیتهای لازم برای این شرکت چینی را ندارد و تحریمهای آمریکا ترسناکتر از آنست که بخواهد ریسک همکاری با فروشندگان ایرانی را بپذیرد.
تا لحظه نگارش این خبری گزارشی مبنی بر از کار افتادن گوشی های شیائومی در ایران منتشر نشده است و گزارشات اعلام شده از لاک شدن گوشیهای شیائومی اکثراً به کوبا و سوریه اختصاص داشته است. با این حال، باید دید که آیا اخبار منتشر شده در این خصوص شامل گوشیهای فعال شده در ایران هم خواهد شد یا خیر و آیا اصلا این موضوع توسط شرکت شیائومی تأیید میشود یا خیر. اما در صورت حقیقی بودن چنین اتفاقی، میتوان انتظار داشت که مشکلی جدی در بازار ایران به وقوع بپیوندد.